Każda kuchnia znamionuje się osobistymi tradycjami, ceremoniałami i czynnościami, które wykonuje się z największą starannością. W tym oraz kuchnia polska. To przykre, nie każdy rodzimy Polak zna się na kuchni etnicznej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dosyć skąpa oraz łatwa. Znacznej większości z nas kojarzy się jedynie z pierogami (które są bardzo doceniane na całym świecie), schabowym, mizerią oraz kartoflami. Nic bardziej błędnego. Pierogi uznaje się za lokalne, głównie z powodu serwowania ich na obszarach kraju. Jednakowoż nie bez powodu jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków i koneserów kuchni polskiej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one jednoczone zazwyczaj z Polską. Można dostać je w specjalnych krajowych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają nienagannie smak tradycyjnych pierogów ruskich czy też żadnych innych, ale gdy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam uznać ich atut. W ostateczności to jedynie pożywienie. Mimo to dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla hobbystów i degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki najróżniejszych potraw, specyficznych dla rozmaitych części Europy lub świata. Skupmy się niemniej jednak po raz kolejny na sylwetce kuchni polskiej. Wszystkie produkty oraz składniki używane przez wieki przez polskie kury domowe tak naprawdę niewiele się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film