Świetna restauracja z włoskim jedzeniem
Chcesz dobrze zjeść? Pośród wielu alternatyw, jakie proponuje europejska sztuka kulinarna warto zwrócić uwagę na włoską kuchnię. Dlaczego? Przede wszystkim z tego powodu, że włoska kuchnia to mnogość aromatów, kolorów oraz duża dawka zdrowia.
Charakterystyczne włoskie smaki
Typowemu Polakowi kuchnia włoska, kojarzy się przede wszystkim z makaronem i pizzą oraz ewentualnie z owocami morza. Tymczasem włoskie dania to też takie pyszności jak słodkie desery czy oliwki.
Podstawowe włoskie potrawy
Makarony są bazą włoskiej kuchni. Włosi gotują makarony w dziesiątkach rodzajów. W zasadzie trudno wyobrazić sobie składniki których nie można dodać do makaronu. Gdzie zjeść w Krakowie Ryby, szeroki wybór mięs, np. wołowe czy dziczyzna oraz przeróżne warzywa, sprawiają, że makarony można jeść każdego dnia.
Kolejnym klasycznym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech tylko ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoska potrawa. Prawdziwa włoska pizza to niezbyt grube ciasto i niezbyt duża ilość składników. Najprostsza wersja pizzy to margharita z serem. Krucha pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety spora ilość kalorii. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być „fit”.
Włoskie jedzenie to znacznie więcej niż jedynie pizza i makaron. To również lasagne, tortellini, piada oraz liczne desery – np. granita czy panna cotta. Będąc w restauracji włoskiej nie można nie spróbować wina czy pełnych aromatu serów- ricotty, mascarpone i grana padano.
Zobacz film